De geschiedenis van de mode

Dameskleding Rotterdam

Mode is een cyclus. Geschiedenisothes. In de jaren ’20, was de flutter overknighting kleding. In de jaren ’40 hield men van de meer zwierige stijl. In de jaren ’50 werd kleding met volle mouwen uitgevonden, die geschiedenis ging door tot in de jaren ’60. In de jaren ’70 werden wijduitlopende broeken en kleine jasjes populair, die de geschiedenis in de jaren ’80 overvleugelden met de opkomst van het minimalisme en de mannenstijl. Vandaag de dag wordt er opnieuw geschiedenis geschreven!

In het begin van deze geschiedenis was mode geen gespreksonderwerp en niemand was echt geïnteresseerd in mode, behalve de zeer rijke mensen. Ooit werd kleding alleen gedragen door de rijken, niet door de middenklasse. Met de mijlpalen zoals de overgang van de genderkloof en de bevrijding van de seksindustrie, werd het normaal voor vrouwen om bezorgd te zijn over hun uiterlijk tot het punt waar mannen niet langer het monopolie op mode hadden.

Bovendien begon deze geschiedenis in een tijd waarin mensen niet zozeer bezig waren met schoonheid, maar meer met nut. In plaats van standaard regels, begon mode een methode te zijn om het meer comfortabele uit de omgeving te halen.

In het verleden werd mode geassocieerd met een reddende genade: in een revolutionaire wereld was er meestal een natuurlijke neiging tot dingen. In tijden van oorlog bood de mode de individuen mogelijkheden om met hun omgeving om te gaan: er waren allerlei sporten die een grote kans boden aan nutsbewuste individuen om met elkaar om te gaan.

En natuurlijk begon deze geschiedenis toen de mensen zich om hun milieu begonnen te bekommeren: dat had te maken met de137000 verjaardag van het begin van de industriële revolutie. De wereldgodsdiensten begonnen hun macht te verliezen in de handen van grote bedrijven: dit is het moment waarop mode echt een consumententrend begon te worden: iedereen kon het zich veroorloven om al die kleren te dragen die door professionele ontwerpers waren gemaakt.

En, natuurlijk, de geschiedenis herhaalt zich graag. In de jaren ’60 vond een modehervorming plaats – met de hulp van de kledingontwerpers, natuurlijk.

In de jaren ’80 nam de mode een hoge vlucht met alweer een modezeepbel. In de jaren 90 werd de geschiedenis opnieuw actief in de mode.

Er zijn veel redenen waarom de mode de neiging heeft zichzelf te herhalen: globalisering van ondernemingen, technologische vooruitgang, economische verfraaiing, culturele inspiratie. Dit alles gezegd hebbende, is het duidelijk dat de mode absoluut een manier zal vinden om haar fouten uit het verleden te herhalen. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom een bepaalde tijd een echt goed heden zou kunnen zijn.

Mode heeft de neiging met de tijd te verbeteren. Er zijn de verschillende cycli in de geschiedenis. Er zijn er die korter worden en dan weer langer, bekend als regelmatige cycli in de geschiedenis. Er zijn er die korter worden in de tijd maar dan weer langer. De modecyclus binnen de geschiedenis kan van laag naar hoog gaan (van laag naar hoog van hoog), dus er is altijd een goede kans dat de volgende modetrend zich voordoet.

Sommige van deze cycli in de geschiedenis hebben misschien helemaal niets met mode te maken. Deze cycli kunnen veranderingen in militaire technologie zijn, of economische tijdperken. Maar er zijn altijd van die trendlijnen die vrij regelmatig zijn, en de neiging hebben alle andere trends te beïnvloeden. Dit is wat de “atonale schoolmeisje” of “ivenozzi” modetrend was: een vrouwelijke modetrend die werd gemaakt door de jongere generatie die probeerde hun favoriete supermodel te imiteren.

Een andere reden waarom mode de neiging kan hebben zich te herhalen, is het feit dat het enige dat werkelijk verandert met de tijd, het bewustzijn van de wereld is. Een trend kan oneindig doorgaan zolang de wereld redelijk bewust blijft.

Of, anders gezegd: als tendensen uit het verleden terugkeren naar hun perioden van vroeger, en huidige tendensen teruggaan naar hun patronen van vroeger, dan is de kans vrij groot dat zij in de nabije toekomst zullen terugkeren.

Om terug te komen op het voorbeeld van de flapper: terwijl de korte, dikke flapperjurk ooit een modetrend was die voortkwam uit de angst van de vrouwen voor het huwelijk en het gezinsleven: naarmate de 20e eeuw vorderde, ging deze modetrend een veel bredere demografie omvatten dan die welke hij oorspronkelijk was.

En toch, verbazingwekkend genoeg, is deze bijzondere flapper dress een van de langstdurende modetrends in de geschiedenis. Het duurde slechts een paar jaar voordat de flapper dress zijn laatste mode comeback maakte: en toch wordt verwacht dat hij binnen een paar jaar een comeback zal maken: die naar verwachting groter en glorieuzer zal zijn dan de flapper dress ooit was.

Niet alleen is de flapper dress een nietje in de wereld van de elegante dameskleding: het is ook ongelooflijk gemakkelijk aan te passen aan het moderniseren ervan. Het feit dat de flapper dress vrij basic is: maakt het de nummer één keuze voor bijna elke vrouw van elk lichaamstype.

Lees meer

Dameskleding 
Dameskleding online 

This entry was posted in Fashion. Bookmark the permalink.